»Kaj vse me čaka in kaj moram vedeti, če želim graditi hišo«

Ni vse v nakupu parcele in montažne hiše, računajte na nekaj birokracije in vrsto dodatnih stroškov.

Vas mika gradnja montažne hiše na ključ, ki stane toliko kot malo večje stanovanje v Ljubljani? Preverili smo, kako se gradnje sploh lotiti, kaj vse vas bo še udarilo po žepu poleg cene hiše in za katere papirje morate poskrbeti še pred začetkom gradnje.

Cena štirisobnega stanovanja v Ljubljani in cena montažne hiše na ključ sta si dovolj podobni, da lahko marsikoga prepričata o gradnji lastne hiše, in ne o nakupu stanovanja, saj si enodružinsko montažno hišo lahko omislite za okoli 150 tisoč evrov. Seveda je k temu treba prišteti še ceno parcele, če je še nimate v lasti. A to še zdaleč ni končni strošek postavitve hiše.

Odločitev o gradnji hiše vsekakor ni lahka, saj od investitorja zahteva tudi večjo angažiranost kot nakup stanovanja, zato si je smiselno najprej pripraviti okvirno finančno konstrukcijo, da sploh vidite, ali si hišo lahko privoščite.

V našem primeru predvidevamo gradnjo 160 kvadratnih metrov velike montažne hiše brez kleti za okoli 150 tisoč evrov na 600 kvadratnih metrov veliki parceli v vrednosti do 100 tisoč evrov. Preverili smo, na katere dodatne stroške še morate računati ter za koliko lahko napihnejo osnovno ceno hiše in parcele, ki v našem primeru znaša 250 tisoč evrov (hiša 150 in parcela 100 tisoč evrov). Ugotovitev: skupna vrednost investicije se lahko hitro povzpne za deset odstotkov in več, če upoštevamo še ureditev zunanje okolice hiše, pa še bolj.

Več preberite na: https://gradbenistvo.finance.si/8864955/Vodnik-Kaj-vse-me-caka-in-kaj-moram-vedeti-ce-zelim-graditi-hiso

vir: Finance