Nova statistika: Poglejte, za koliko so v prvem polletju zrasle cene nepremičnin

Geodetska uprava objavila poročilo o gibanju cen nepremičnin v prvem polletju - trg rabljenih stanovanj cveti

"Ker povpraševanje po stanovanjih še naprej narašča, ponudba novih stanovanj pa je majhna, cveti trg rabljenih stanovanj," v analizi nepremičninskega trga za prvo polletje ugotavlja Geodetska uprava. Cene so v prvem polletju medletno najbolj zrasle v Ljubljani, kjer je v povprečju za kvadratni meter rabljenega stanovanja treba odšteti 2.310 evrov. To je skoraj osem odstotkov več kot v prvem polletju lani.

Ključni poudarki iz poročila Geodetske uprave:

* V letošnjem letu se v Sloveniji nadaljuje trend rasti števila sklenjenih poslov in prometa z nepremičninami. Rekordno število kupoprodaj stanovanjskih nepremičnin v prvi polovici letošnjega leta potrjuje, da se slovenski nepremičninski trg ponovno nahaja v fazi rasti.

* Gonilo povpraševanja po nepremičninah so še naprej ugodne gospodarske okoliščine in predvsem nizke obrestne mere. Nizke obrestne mere in rast obsega stanovanjskih kreditov prebivalstvu spodbujajo zlasti rast povpraševanja po stanovanjskih nepremičninah. Povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah v teh okoliščinah narašča tako zaradi bivalnih kakor zaradi naložbenih razlogov.

* V Ljubljani je povprečna cena rabljenega stanovanja, ko je leta 2015 dosegla dno, v primerjavi s cenovnim vrhom leta 2008 padla za 25 odstotkov. V prvem polletju 2017 je bila v primerjavi s cenovnim vrhom, enako kakor na ravni države, nižja za 14 odstotkov. V primerjavi s cenovnim dnom je zrasla za 15 odstotkov. S tem je Ljubljana v prvi polovici letošnjega leta dosegla najvišjo povprečno ceno stanovanj v državi in prvič od začetka spremljanja cen prehitela območje Obala brez Kopra.

Več preberite na:

https://www.finance.si/8861874/Nova-statistika-Poglejte-za-koliko-so-v-prvem-polletju-zrasle-cene-nepremicnin

vir: finance