»Imate vikend, dodatno stanovanje? furs pošilja pozive: prijavite se za plačilo davka od premoženja!«

Ste vedeli, da morate poleg NUSZ za posedovanje velikih in dvojnih nepremičnin plačati še en davek? Furs se je organiziral – podatke išče tudi pri geodetih

Finančna uprava (Furs) lastnikom nepremičnin, ki bi morali plačevati davek od premoženja za drugo stanovanje ali vikend, pošilja pozive, naj davek vendarle napovedo in plačajo. Podatke po novem iščejo tudi na geodetski upravi (Gurs). Preverijo pa vas lahko tudi prek vaše napovedi davka za oddajanje premoženja v najem.

Kdo plača davek? Kakšne so obveznosti in višina davka?

Davek po zakonu o davkih občanov iz leta 1988 (!) plačujejo lastniki (ali uživalci) stavb, njihovih delov, stanovanj in garaž ter prostorov za počitek in rekreacijo. Plačuje se v vseh 212 občinah, prejemniki davka so občine, pobira pa ga Furs. Poenostavljeno: plačate ga za stanovanja, hiše, vikende, pa tudi za poslovne prostore. Seveda pa so tudi izjeme, in teh ni prav malo:

  • Do stanovanjske površine 160 kvadratnih metrov se davek ne plača, če v njem živi lastnik (uživalec) oziroma njegov ožji družinski član (zakonec, otrok, posvojenec). Torej – če je vaša hiša ali stanovanje večje, davek plačate, sicer ga ne. Prav tako ga plačate za vse vikende oziroma za vsa druga stanovanja, tudi čisto majhna.

Več preberite na:  https://www.finance.si/8939810/Imate-vikend-dodatno-stanovanje-Furs-posilja-pozive-prijavite-se-za-placilo-davka-od-premozenja

vir: Finance

vir: Finance